HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Als dirigent ben je altijd op zoek naar de beste manier om je koor te leiden. Dat ‘leiden’ gaat over verschillende vakgebieden, zoals dirigeren, repetitietechniek, sociaal vermogen, muzikale visie, planning, eventueel arrangeren en andere aspecten.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Merel Martens: Over de Ideale Dirigent

 
   
 

  Als dirigent ben je altijd op zoek naar de beste manier om je koor te leiden. Dat ‘leiden’ gaat over verschillende vakgebieden, zoals dirigeren, repetitietechniek, sociaal vermogen, muzikale visie, plan-ning, eventueel arrangeren en
 

andere aspecten. Als dirigent ben je dus eigenlijk een duizendpoot, en wordt er ontzettend veel van je verwacht. Daardoor is het voor dirigenten heel belangrijk om open te staan voor opbouwende kritiek en altijd bij te willen leren. andere aspecten. Als dirigent ben je dus eigenlijk een duizendpoot, en wordt er ontzettend veel van je verwacht. Daardoor is het voor dirigenten heel belangrijk om open te staan voor opbouwende kritiek en altijd bij te willen leren.

Repetitietechniek
Kijk bijvoorbeeld eens naar het kopje repetitietechniek. Een mooie discussie is de volgende; in hoeverre is de dirigent van het koor verantwoordelijk voor de sfeer tijdens de repetitie? Je zou kunnen zeggen; 100%, omdat de manier waarop de dirigent werkt een soort spiegel vormt voor de manier waarop de zangers zich voelen. Stel je voor dat de dirigent druk heen en weer zou springen tijdens het repetitieproces, dan zou het voor de zangers moeilijk zijn om geconcentreerd te zingen. Maar stel nou dat het buiten stormt? Of dat er een belangrijk optreden op komst is, waarvoor iedereen zenuwachtig is? Dan is het voor de zangers veel moeilijker om hun energie juist te gebruiken. En is de dirigent dan ook 100% verantwoordelijk?

Waar ligt de visie?
Neem ook bijvoorbeeld eens de muzikale visie. Zwart-wit gezien wordt de dirigent als externe ingehuurd om bij de visie van het koor/bestuur de juiste muzikale keuzes te maken. Maar bij veel groepen is uiteindelijk de dirigent betrokken bij de keuze van de muziek en het niveau van de arrange-menten. De dirigent is immers degene die als beste in kan schatten wat voor de zangers haalbaar is en waarmee de groep het beste uit de verf komt. En uiteindelijk geeft de dirigent met het koor zijn/haar visitekaartje af. Ligt de visie dan alleen bij het bestuur?

Gedeelde verantwoordelijkheid
En dan het aspect dirigeren. Een hele interessante ontwikkeling komt uit het noorden van Europa, met name Denemarken en Zweden. In de ideale situatie kun je als dirigent een heleboel verantwoordelijkheid leggen bij het koor. Niet alleen qua organisatie, planning of visie, maar ook muzikaal gezien! Als de zangers állemaal actief hun rol in het arrangement op zich nemen, komt er namelijk veel meer leven in de muzikale uitvoering. Zo kun je denken aan een lead partij in de alten; één van de alten bepaalt de frasering en de rest luistert en volgt haar precies. Of naar de groovy partij van de bassen; één van de bassen bepaalt de goede timing en het dynamisch verloop, de rest volgt. Of naar de mooie melodische lijn in de sopranen; met elkaar maken ze dezelfde klank, door precies te mengen. Op deze manier zijn de zangers zich meer bewust van het feit dat het hún uitvoering is, en volgen ze niet klakkeloos een dirigent. Want daar worden ze ook een beetje lui van…

De ideale dirigent? De verantwoordelijkheden van de dirigent? Het blijft een lastige zaak. De conclusie die ik trek is de volgende: in het ideale ensemble nemen de koorleden en dirigent samen initiatief, op elk onderdeel!

Door Merel Martens
Uit: BALK 

Informatie: www.facebook.com
Zie ook: www.merelmartens.eu


 
  
 

Merel Martens

 
Als dochter van een hoboïst en een violiste, raakt Merel Martens in haar jeugd al in de ban van de muziek. Al sinds haar 18e timmert ze aan de weg als leergierige dirigente en ar-rangeur. De keuze is duidelijk; zodra Merel scholengemeenschap Spie-ringshoek verlaat met haar VWO- diploma volgt de bachelor Docent Muziek aan het Conservatorium Codarts te Rotterdam, waar ze in het voorjaar van 2009 glansrijk afstu-deert met een 8,5. Omdat Merel nog altijd niet is uitgeleerd, volgt zij daarna de bachelor Koordirectie Lichte Muziek, bij dirigent Tijs Krammer. In juni 2011 geeft zij een spetterend afstudeerconcert. Het resultaat? Drie maal een 9! Twee jaar later volgt Merel haar ambitie en start zij ge-inspireerd met een Master Rhytmic Choir Conducting aan The Royal Academy of Music te Denemarken, bij Jim Daus Hjernøe en Jesper Holm. Daarnaast wordt Merel als privé-student begeleid door Peder Karlsson (ex-Real Group) uit Zweden en Roger Treece (auteur Voca-bularies - Bobby mcFerrin) uit de VS.
Momenteel dirigeert ze o.a. de groe-pen Voïsz, Pitch Control en Pop in koor.
  
 
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de informatiepagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE