HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2018
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

ZING-AKTUEEL: VERS VAN DE PERS!

 
Zing.nl verzorgt voor u het laatste wereldnieuws  in samenwerking met diverse nieuwsdiensten. Maak uw eigen keuze uit de nieuwsbronnen. U kunt op de koppen klikken om meer te lezen over de nieuwsitems. Ook geven wij u hier de actuele weersverwachting en verkeersinformatie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Kies uw Nieuwsbron
Weer- en Verkeersinformatie
Leestafel
VoIcEmail
Repertoire
   

Het Laatste Nieuws ...

 
 
    Honderden mensen lopen mee in stille tocht voor Djamila (12)
Honderden mensen hebben vanavond in Hoogeveen meegelopen in een stille tocht voor de twaalfjarige Djamila. Het nieuws over het om het leven gebrachte meisje veroorzaakte een schok in Hoogeveen en omgeving. Zaterdagavond werd een 46-jarige man opgepakt toen hij zich met de levenloze Djamila bij het politiebureau in Assen meldde. Haar lichaam lag in zijn auto. De man werd meteen aangehouden. Hij wordt verdacht van moord dan wel doodslag. Volgens lokale media is hij de stiefvader van het meisje, maar de politie houdt het erop dat hij een bekende is van de moeder en het meisje.

Stille tocht

Vanavond verzamelden zich honderden mensen bij basisschool Het Palet, waar Djamila op school heeft gezeten. Velen hielden zelfgemaakte vlinders vast. Naast haar ouders en broertje was ook burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen bij de herdenking aanwezig. Hij sprak zijn medeleven uit. De tocht eindigde bij middelbare school RSG Wolfsbos, waar Djamila sinds zes weken op zat. In de aula van de school werden bloemen gelegd.
(Vrijdag 20 oktober 2017 - 22:26)

Premier SomaliŽ verklaart de oorlog aan al-Shabaab
De premier van SomaliŽ heeft de oorlog verklaard aan al-Shabaab, de islamitische terreurgroep die beschuldigd wordt van de dodelijkste aanslag ooit in het land, afgelopen zaterdag. Het dodental van die aanslag met een vrachtwagen vol explosieven is inmiddels opgelopen tot 358. Verder worden er 56 mensen vermist en zijn nog eens 228 mensen gewond geraakt. Een Somalische topmilitair die anoniem wilde blijven zei tegen persbureau AP dat de VS een rol gaat spelen bij een nieuw offensief tegen al-Shabaab. De terreurgroep zelf heeft niets laten weten na de aanslag.

Drones

Vandaag kwamen duizenden mensen bijeen bij het kruispunt in Mogadishu waar de vrachtwagen ontplofte. Ze baden gemeenschappelijk voor de slachtoffers. De Somalische inlichtingendienst vermoedt dat het doelwit van de aanslag het streng bewaakte internationale vliegveld van Mogadishu was. Veel landen hebben daar hun ambassade. De vrachtwagen zou voortijdig zijn geŽxplodeerd. Het Amerikaanse leger zegt kort na de aanslag een drone-aanval te hebben uitgevoerd op al-Shabaab in SomaliŽ. De aanval van maandag was ruim 50 kilometer ten zuidwesten van Mogadishu. De VS doet nog onderzoek naar het resultaat van de aanval. President Trump gaf eerder dit jaar toestemming voor militaire acties tegen al-Shabaab in SomaliŽ. Sindsdien heeft de VS een aantal drone-aanvallen uitgevoerd.
(Vrijdag 20 oktober 2017 - 21:55)

Musket en kanon tegen de Spaanse overheersing in Grolle
In de grond is een kuil gegraven voor het vuur. Kampementsvolgster Yvette bakt in een grote gietijzeren pan eieren met uien en spek voor de troepen. "Dat was de taak van de vrouwen", zegt ze. "We vechten niet mee, we verzorgen de soldaten, brengen water en zorgen dat de doden een beetje respectvol worden afgesleept. Het is gewoon echt heel erg leuk!" Koken doen ze op open vuur. Alles moet zo authentiek mogelijk zijn. Slapen doen ze op stro. En de tenten zijn van linnen, want katoen werd niet gebruikt. Ook de hoeden, mantels en laarzen zijn van dezelfde materialen als in de zeventiende eeuw. Nagemaakt aan de hand van schilderijen en documenten uit die tijd. Het stadje Groenlo heet dit weekend weer Grolle. De tijd is er vier eeuwen teruggedraaid. 1500 mensen spelen er de veldslag van 1627 na, waarbij het Staatse leger onder leiding van Frederik Hendrik de Spanjaarden versloeg. "Dit is het beste zeventiende eeuwse evenement in de wereld. De musketten, het vechten, het eten, de mensen." Charles is samen met andere Amerikanen uit Virginia naar de Achterhoek gekomen om mee te doen. "Mooi om hier samen met de Nederlanders de Spanjaarden te verslaan." Zij vechten mee met de Hollanders. De Spanjaarden spelen zichzelf. Re-enactments, dat is het naspelen van historische gebeurtenissen, zijn er in alle soorten en maten. Vooral de Tweede Wereldoorlog wordt nagespeeld. Dat er zoveel mensen naar Groenlo komen, komt volgens organisator Edwin Grothe omdat het allemaal klopt. "De gevechten vinden plaats op precies dezelfde plekken waar destijds is gevochten. Het is historisch verantwoord. Als we de loopgraven opnieuw graven komen we musketkogels van toen tegen. Het hele centrum is zeventiende eeuws aangekleed, dat is uniek in de wereld." Ze moeten zelfs deelnemers afwijzen. "We zijn puristen", zegt Grothe. "We selecteren. Ze moeten geoefend en getraind zijn en ze moeten weten hoe veldslagen in elkaar zitten. Plastic zwaarden zijn not done." Geen plastic, maar ťchte wapens zoals in de zeventiende eeuw. Zoals het kanon dat wordt bediend door kanonniers Rick en Marc. Ze houden van vuurwerk, maar dit is van een andere orde. Er is een speciale ontheffing, waardoor ze met ťcht buskruit kunnen knallen. "Je moet het goed doen, anders heb je kans dat hij te snel ontploft en dan ben je je vingers kwijt", zegt Rick. "Als het een beetje een goede knal is dan kan ik het publiek zien springen. Uitdragen wat het is geweest in die tijd, dat is het mooiste wat er is."
(Vrijdag 20 oktober 2017 - 21:30)

Zeker zestien agenten gedood bij vuurgevecht ten zuidwesten van CaÔro
Bij een inval bij vermoedelijke leden van een terreurgroep in het Egyptische Gizeh zijn ten minste zestien politieagenten omgekomen in een vuurgevecht. Acht agenten raakten gewond. Het dodental loopt waarschijnlijk nog verder op, omdat de politieactie nog steeds gaande is. Het is niet bekend hoeveel militanten zijn omgekomen. Veiligheidsdiensten hadden een tip gekregen over een appartement in Gizeh, een gouvernement ten zuidwesten van hoofdstad CaÔro, waar acht strijders van terreurgroep Hasm zich schuil zouden houden. Tijdens de doorzoeking ontstond een vuurgevecht waarbij de militanten ook explosieven hebben gebruikt.

Hasm

Hasm wordt verantwoordelijk gehouden voor een reeks aanslagen op onder anderen rechters en politieagenten in CaÔro. Volgens de Egyptische regering is Hasm de militante vleugel van de Moslimbroederschap. Dit wordt door de Moslimbroederschap, die in 2013 werd verboden, ontkend. Na het afzetten van president Morsi, voorman van de Moslimbroederschap, nam het militante verzet in vooral de SinaÔ sterk toe. Militanten in het gebied hebben in 2014 trouw gezworen aan Islamitische Staat. In Egypte is de noodtoestand van kracht sinds de bomaanslagen en zelfmoordaanslagen op koptische christenen eerder dit jaar. Koptische christenen vormen een religieuze minderheid in Egypte. Islamitische Staat eist de aanslagen geregeld op.
(Vrijdag 20 oktober 2017 - 20:54)

Dode bij bevrijdingspoging Limburg was een Fransman
De man die door de politie is doodgeschoten bij een bevrijdingspoging uit de gevangenis van Roermond, is een Franse drugssmokkelaar. Dat melden Franse media. Het gaat om de 30-jarige Jaouad A. uit Brest, die tot een drugsbende in de havenstad zou behoren. Volgens Franse media is het geen zware crimineel. De man kwam vorige week om het leven toen hij met twee anderen probeerde met een helikopter een gevangene uit de penitentiaire inrichting in Roermond te bevrijden. De politie wist van te voren van hun plannen en liet de bende in de val lopen.

Oud-Roosteren

De kaping van een helikopter bij Budel mislukte, waarna de politie de groep kapers achtervolgde. Hun Audi werd bij Oud-Roosteren in Limburg tot stilstand gebracht. De drie inzittenden probeerden te voet te vluchten, en daarbij werd Jaouad A. neergeschoten. Hij overleed later aan zijn verwondingen. Zijn twee mededaders werden gearresteerd. De topcrimineel die ze wilden bevrijden was Benaouf A., die een van de leiders is in de bende-oorlog die in de Amsterdamse onderwereld wordt uitgevochten. A. is naar aanleiding van de bevrijdingspoging overgebracht naar de zwaar beveiligde inrichting in Vught. Gisteren arresteerde de politie nog een verdachte in deze zaak. Onduidelijk is wat zijn rol is geweest bij de verijdelde uitbraak in Roermond.
(Vrijdag 20 oktober 2017 - 20:35)

Acteur Jappe Claes weg bij Nationale Theater vanwege #MeToo
De Vlaamse acteur Jappe Claes vertrekt per direct bij het Nationale Theater. De afgelopen dagen werd zijn naam in de MeToo-discussie genoemd door verschillende vrouwen. Ze beschuldigen hem van grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik toen hij als docent werkte aan de Amsterdamse Theaterschool. Claes (64) heeft, gezien de aanhoudende geruchtenstroom, in overleg met de directie van Het Nationale Theater besloten terug te treden uit het ensemble, meldt het theater op zijn website. Hij treedt terug "vanwege het persoonlijke karakter van deze beschuldigingen, maar ook vanwege de wens om het blazoen van Het Nationale Theater niet te beschadigen", staat in het persbericht.

'Oprechte excuses'

In de verklaring biedt Claes ook zelf zijn verontschuldigingen aan. "Als ik iemand in dit verband in woord of daad in verlegenheid heb gebracht, dan bied ik hiervoor mijn oprechte excuses aan." Claes moest in 2014 weg bij de Amsterdamse Theaterschool nadat een aantal (oud)-studenten over hem had geklaagd. De school maakte de reden van zijn vertrek nooit bekend omdat de vrouwen om wie het ging in de anonimiteit wilden blijven.

Zweden en RoemeniŽ

Niet alleen in Nederland heeft de hashtag MeToo gevolgen in de samenleving. In Zweden gaat de publieke omroep SVT een leidinggevende aangeven bij de politie vanwege seksuele intimidatie. De man heeft inmiddels zelf ontslag genomen. Bij de concurrerende omroep TV4 is een tv-presentator ontslagen vanwege aanranding en seksuele intimidatie en bij een van de grootste kranten van het land, Aftonbladet, loopt een onderzoek naar een verkrachting van een vrouwelijke medewerker door een mannelijke collega. Deze man is voorlopig op non-actief gesteld. Ook de Roemeense rapper Calin Ionescu, beter bekend onder zijn artiestennaam Rimaru, is naar aanleiding van #MeToo ontslagen door de adverteerders die hem hadden ingehuurd voor enkele reclamefilmpjes.
(Vrijdag 20 oktober 2017 - 20:30)

Kersverse vader verhandelt heroÔne op kraamafdeling ziekenhuis VS
Een Amerikaanse man heeft bekend dat hij op de kraamafdeling van het ziekenhuis waar zijn dochtertje net was geboren heroÔne heeft verhandeld. Hij was daarmee bezig terwijl mensen zijn vrouw en babydochter bezochten. De 25-jarige man uit Greensburg in Pennsylvania wordt niet alleen aangeklaagd voor drugshandel, maar ook voor het in gevaar brengen van kinderen. De politie hield een auto aan waarin heroÔne en spullen om het te gebruiken werden gevonden. De bestuurder vertelde dat hij die net had gekocht van een man in het ziekenhuis. De dealer was nog op de kraamafdeling toen hij werd aangehouden. Hij had nog wat heroÔne in zijn broekzak. Zijn vriendin die net bevallen was, zei tegen de politie dat ze van niets wist.
(Vrijdag 20 oktober 2017 - 20:23)

Koenders tegen opvolger: blijf ook mensenrechten agenderen
De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken moet mensenrechten blijven bewaken. Dat vindt de vertrekkende minister Bert Koenders. "Mensenrechten stonden bij mij in het hart van het beleid", zegt Koenders in radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Maar niet als iets zachts of idealistisch. Ik geloof dat je mensenrechten heel serieus moet nemen als je een realistisch buitenlandbeleid wilt hebben in deze tijd van terreur en aanvallen op democratie en recht." Halbe Zijlstra (VVD) volgt Koenders op in het volgende kabinet. In 2015 sprak hij zich in de Volkskrant uit voor een 'realistisch beleid' om de vluchtelingenstroom in te dammen en samenwerkingen met 'stabiele' regimes in het Midden-Oosten. Koenders ziet de groeiende autoritaire tendensen in sommige landen met lede ogen aan. Hij is niet helemaal tegen een dialoog met dictators of discutabele regimes: "Als er zoveel conflict in de wereld is, betekent het niet dat je niet met bepaalde mensen moet spreken. Dat heb ik ook nooit gevonden. Maar je moet er wel positie en stelling in durven nemen, want waarom heb je anders een buitenlandbeleid? Je staat toch ergens voor?" Tegen zijn opvolger wil Koenders daarom zeggen: "Houd vast aan een beleid dat vanuit Nederlandse belangen ook de mensenrechten agendeert."
(Vrijdag 20 oktober 2017 - 20:00)

MartelscŤne met cast Penoza moet aanzetten tot leren reanimeren
Het is iets wat op het to-do-lijstje van veel mensen staat: leren reanimeren. Toch blijkt uit recent onderzoek van het Rode Kruis dat bijna driekwart van de Nederlanders niet weet wat ze moeten doen als iemand een hartstilstand krijgt. Ook weten veel mensen niet hoe een AED (Automatische Externe Defibrillator) werkt. "Het is soms een ingewikkelde boodschap om mensen ervoor te interesseren", zegt Belinda van der Gaag van het Rode Kruis. "Dus blijft het vaak op dat lijstje staan, zonder dat er actie wordt ondernomen." En daarom komt het Rode Kruis met een opmerkelijk filmpje om mensen te leren reanimeren. Het filmpje is opgenomen in samenwerking met de cast en crew van de hitserie Penoza. In de video is te zien hoe hoofdrolspelers Monic Hendrickx (Carmen) en Loek Peters (Berry) een van hun slachtoffers moet reanimeren als hij plotseling een hartstilstand krijgt. Aan het eind van het filmpje verschijnt ook acteur en ambassadeur van het Rode Kruis Eric Corton, die ook in Penoza speelde. Zijn karakter John werd in de serie doodgeschoten. "Door reanimatie ťn het gebruik van een AED binnen 6 minuten kan de overlevingskans vergroot worden tot wel 50 procent", legt hij uit in de video. Het Rode Kruis hoopt dat mensen na het onorthodoxe filmpje gemotiveerd zijn om een reanimatiecursus te volgen. "We merken dat veel mensen pas de stap zetten om een cursus te volgen als ze in een situatie terecht zijn gekomen waarbij ze niet weten wat ze moesten doen", zegt van der Gaag. En dat is zonde, vindt ze. "Nog altijd sterven er iedere dag 35 mensen in Nederland aan een hartstilstand. Iedereen kan leren reanimeren en ook kan iedereen leren omgaan met een AED. Snel handelen bij een hartstilstand kan echt het verschil maken tussen leven en dood."

Engelse variant

De video van het Rode Kruis is geÔnspireerd op een filmpje van de Britse Hartstichting. In dat filmpje legt acteur en oud-voetballer Vinnie Jones uit hoe je moet reanimeren. Het Rode Kruis is zich ervan bewust dat niet iedereen het filmpje kan waarderen. Op de Facebookpagina van het Rode Kruis zijn ook kritische reacties te lezen. Zo vraagt iemand zich af waarom er in het filmpje geen aandacht wordt besteed aan beademing tijdens de reanimatie, terwijl dat een essentieel onderdeel is. Anderen vinden het gebruik van geweld misplaatst. Toch vindt het Rode Kruis de boodschap van het filmpje belangrijk genoeg om er daarom op deze manier aandacht aan te geven.
(Vrijdag 20 oktober 2017 - 19:53)

Alle namen bekend van het kabinet-Rutte III
Formateur Rutte (VVD) kan beginnen met de gesprekken met de aanstaande ministers en staatssecretarissen. Hij heeft met de partijleiders Buma (CDA), Pechtold (D66) en Segers (CU) de namen op de kandidatenlijst vastgesteld. "Ik ben zeer tevreden", zegt Rutte. "Het zijn voorgenomen benoemingen, maar als iedereen er doorheen komt hebben we een mooi kabinet." Het kabinet gaat tien mannelijke en zes vrouwelijke ministers tellen. Bij de staatssecretarissen is de verhouding gelijk: vier om vier. Rutte geeft toe dat vanuit de VVD relatief weinig vrouwelijke kandidaten komen. Onder de zes VVD-ministers is slechts ťťn vrouw. Verder wil hij niet op andere kritiek, die nu soms al te horen is, reageren. "Ik ga niet voor het eerste doelpunt gemaakt is de wedstrijd al analyseren", zegt hij op vragen van journalisten over die kritiek. "Gaan jullie maar lekker etiketten plakken, dan gaan wij aan het werk." Vanavond werden de laatste namen van kandidaten bekend. D66'er Menno Snel wordt staatssecretaris van FinanciŽn. Hij heeft al op het ministerie van FinanciŽn gewerkt. Ook heeft hij ervaring bij pensioenfondsen APG en ABP. Hij was bewindvoerder bij het Internationaal Monetair Fonds en is op dit moment directievoorzitter van de Waterschapsbank. Of Snel verantwoordelijk wordt voor de Belastingdienst is nog niet bekend, maar meestal is dat wel de taak van de staatssecretaris. Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven van D66 wordt staatssecretaris van Infrastructuur. CDA-Kamerlid Mona Keijzer wordt staatssecretaris van Economische Zaken; welke portefeuille ze krijgt, is nog niet bekend. CDA-Kamerlid Raymond Knops wordt staatssecretaris Koninkrijksrelaties, dat wil zeggen dat hij gaat over de relatie met de eilanden Aruba, Bonaire, CuraÁao, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Eerder werd bekend dat VN-diplomaat Sigrid Kaag (D66), naast de huidige VVD-fractieleider Halbe Zijlstra, de tweede minister van Buitenlandse Zaken wordt. Zij krijgt de portefeuille Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Kaag gaf leiding aan de VN-ontwapeningsmissie in SyriŽ. Ze spreekt zes talen waaronder vloeiend Arabisch. En Paul Blokhuis, wethouder voor de ChristenUnie in Apeldoorn, wordt staatssecretaris voor Volksgezondheid. Zijn broer, 'pop-professor' Leo Blokhuis reageert op Twitter: "Sjonge, mijn broertje heeft een nieuwe baan..." Het kabinet-Rutte III gaat naast de premier (de eerste minister) vijftien ministers en acht staatssecretarissen tellen. Er zijn een paar veranderingen ten opzichte van het huidige kabinet. Zo komen er op een aantal ministeries, zoals Veiligheid en Justitie en Volksgezondheid twee ministers in plaats van ťťn. Ook komt er weer een minister van Landbouw. Die was er in Rutte II niet. Het kan zijn dat sommige ministeries ook anders gaan heten.
(Donderdag 19 oktober 2017 - 13:44)

Hoe lopen de gesprekken tussen Rutte en de nieuwe ministers en staatssecretarissen?
Formateur Rutte (VVD) kan beginnen met de gesprekken met de aanstaande ministers en staatssecretarissen. De kandidaten zijn in ieder geval door de eerste screening gekomen, maar in de gesprekken met Rutte komt nog van alles aan de orde. De kandidaat-bewindslieden zijn gescreend door Justitie, de AIVD en de Belastingdienst. Die hebben bijvoorbeeld bekeken of ze hun belastingformulier altijd netjes hebben ingevuld en of ze geen boetes meer hebben openstaan.

Morgen vicepremiers

De gesprekken met de aanstaande bewindslieden beginnen morgen. Dan komen de beoogde vicepremiers op bezoek: Hugo de Jonge (CDA), Kajsa Ollongren (D66) en Carola Schouten (ChristenUnie). Volgende week komen de andere kandidaat-ministers en -staatssecretarissen langs. In de gesprekken met Rutte moeten de kandidaten melden of er nog dingen zijn die de premier moet weten, voordat hij donderdag zijn nieuwe ploeg presenteert. Het gaat daarbij bijvoorbeeld over nevenfuncties. Ministers en staatssecretarissen moeten alle bijbanen neerleggen, ook als het om een onbetaalde bestuursfunctie of redactiewerk gaat.

Gezondheid

Verder moet de formateur weten of de kandidaten nog zakelijke belangen hebben, bijvoorbeeld door een belastingconstructie van het bedrijf van zijn of haar partner. Ook de gezondheid van de aanstaande bewindslieden komt in het gesprek aan de orde, want de functie is mentaal en fysiek zwaar door onregelmatigheid, de 'loodgieterstassen' vol huiswerk en de buitenlandse reizen. Rutte zal zijn derde kabinet op 26 oktober presenteren op het bordes van Paleis Noordeinde, het werkpaleis van de koning. Normaal gesproken vinden de kabinetspresentaties op Paleis Huis ten Bosch plaats, maar het toekomstige woonpaleis van het koninklijke gezin wordt gerenoveerd. De formatie heeft dan 224 dagen geduurd.

Bestuurlijke ervaring

Politiek verslaggever Ron Fresen: "Het wordt een kabinet waar niet of nauwelijks experimenten worden uitgevoerd. Er zitten geen 'hotshots' uit het bedrijfsleven in of bekende Nederlanders. Die gingen in verleden vaak onderuit door de harde Haagse politieke cultuur. Het zijn vooral mensen met veel bestuurlijke ervaring." Buma, Pechtold en Segers komen zelf niet in het nieuwe kabinet. Zij hebben direct na de formatieonderhandelingen laten weten dat ze hun partij als fractievoorzitter vanuit de Tweede Kamer willen blijven leiden.
(Vrijdag 20 oktober 2017 - 15:22)

Mormonen mogen aan de smartphone
De mormoonse kerk treedt langzaam toe tot het digitale tijdperk. In een persbericht van de vanuit Amerika geleide kerk staat dat mormoonse zendelingen voortaan een smartphone mogen hebben. Dat betekent niet dat ze het internet mogen afgrazen en sms'en en appen is er ook niet bij. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laagste Dagen heeft ruim 70.000 zendelingen, die op pad gaan om het Woord te verspreiden en mensen te bekeren. Sinds 2014 mochten sommige, zorgvuldig uitgekozen zendelingen al een tablet hebben, maar vanaf nu krijgen de meesten een smartphone mee. Daarop kunnen ze de mormoonse leer bestuderen zodat ze lekenvragen over hun geloof kunnen beantwoorden. De toestellen worden uitgerust met speciale apps met informatie over de leer. "De online wereld helpt degenen die de belangrijkste levensvragen stellen om de kerk te vinden", staat in de verklaring uit Utah, waar de kerk is opgericht. Wereldwijd zijn er bijna 16 miljoen leden en in Nederland ruim 9000.
(Vrijdag 20 oktober 2017 - 18:40)

Drugsverdachten op vrije voeten door fout rechter
Vier mannen die onlangs zijn opgepakt na de vondst van een drugs-laboratorium in Den Haag, zijn vandaag vrijgekomen door een fout van een rechter-commissaris. Het Openbaar Ministerie vindt de fout "betreurenswaardig", maar zet de vervolging van de verdachten wel door. De mannen, een 36-jarige Mexicaan en drie Antillianen, werden vorige maand met een vijfde verdachte aangehouden na een tip uit een bouwmarkt. Medewerkers van Hornbach in Nieuwerkerk aan den IJssel was het opgevallen dat een van de mannen grote hoeveelheden gootsteenontstopper kocht. Toen hij dezelfde dag terugkwam om ook aceton te kopen, werd dat door het personeel geweigerd. Omdat werd gevreesd dat er xtc of explosieven van gemaakt zouden worden, werd de politie gealarmeerd.

Crystal meth

Rechercheonderzoek leidde naar de Lichtenbergweg in Den Haag waar een werkend crystal meth-laboratorium werd ontdekt. Crystal meth is een zeer verslavende drug die in Amerika zeer populair is in de gay-scene. In Nederland is de drug nog zeldzaam maar wel in opkomst. In het illegale laboratorium werd een halve kilo van het middel aangetroffen.

Fout

Een van de verdachten was al vrijgekomen. De advocaten van de anderen ontdekten dat de rechter-commissaris die na de aanhouding de inverzekeringstelling had getoetst ook lid was geweest van de raadkamer die over de voorlopige hechtenis van de verdachten had besloten. Dat is tegen de regels in en daarmee was de beslissing dat de verdachten vast moeten blijven zitten nietig, betoogden de raadslieden. Ze vroegen het OM om de verdachten direct vrij te laten. De rechtbank stelde hen vandaag in het gelijk en heeft de voorlopige hechtenis van de vier opgeheven.
(Vrijdag 20 oktober 2017 - 18:37)

Tweede arrestatie voor schietpartij Groningen
De politie heeft woensdag een tweede verdachte aangehouden in de zaak van de schietpartij van afgelopen weekend in Groningen. Het is een 20-jarige inwoner van Groningen. Bij de schietpartij raakte het onderlichaam van een 21-jarige Groningse student blijvend verlamd. Eerder werd na buurtonderzoek al een 19-jarige inwoner van Groningen gearresteerd. Hij was de bestuurder van de groene Mazda die tijdens het incident werd gesignaleerd. De auto werd later in de buurt van station Groningen Noord teruggevonden.

Willekeurig slachtoffer

Het slachtoffer was in de nacht van zaterdag op zondag na het uitgaan op de fiets op weg naar huis toen hij op de Korreweg werd aangesproken door drie onbekende mannen. De jongen werd gevraagd of hij wat wilde drinken. Toen hij hier niet op inging werd hij beschoten. Volgens de politie was de student een willekeurig slachtoffer. De politie zoekt nog naar een derde verdachte. Zijn identiteit is bekend bij de politie.
(Vrijdag 20 oktober 2017 - 17:44)

Tientallen doden bij twee zelfmoordaanslagen Afghanistan
Bij twee zelfmoordaanslagen in Afghanistan zijn vandaag meer dan zeventig mensen omgekomen. Beide aanslagen vonden tijdens het vrijdaggebed plaats en zijn nog niet opgeŽist. In hoofdstad Kabul was de sjiitische Imam Zaman-moskee het doelwit. Minstens 39 mensen kwamen om en zeker 45 personen raakten gewond toen de dader zichzelf opblies. Sjiieten vormen een minderheid in Afghanistan. Een aanslag op een soennitische moskee in de westelijke Afghaanse provincie Ghor eiste nog eens 33 levens. Een onbekend aantal mensen raakte gewond. Vermoedelijk was een voormalig krijgsheer die door de regering is aangesteld als lokaal commandant het doelwit van de aanslag. Onder de doden zijn zeven van zijn lijfwachten. Deze week waren er weer veel aanslagen in het land, met zeker 150 doden tot gevolg. Onder hen waren veel politieagenten en militairen. De Taliban eisen geregeld de verantwoordelijkheid op voor aanslagen waarbij burgers en vaak ook politiemensen om het leven komen. Ook Islamitische Staat pleegt aanslagen in Afghanistan. In maart kwamen bij een aanslag van IS op een militair ziekenhuis 50 mensen om het leven.
(Vrijdag 20 oktober 2017 - 17:29)

Totale schade fipronil-affaire 65 tot 75 miljoen euro
De schade door de fipronil-affaire bedraagt tot dusver tussen de 65 en 75 miljoen euro. Dat staat in een rapport over de eieraffaire dat het ministerie van Economische Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het rapport berekent de schade tot en met 22 september. Om het merendeel van de getroffen bedrijven nog altijd geblokkeerd is, zal de schade inmiddels hoger zijn. De kippenboeren hebben 35 tot 45 miljoen euro schade geleden, de eierpakstations 15 tot 20 miljoen euro en de broederijen/opfokbedrijven 2 tot 2,5 miljoen euro. Ook de eierverwerkende industrie en andere bedrijven in de eierketen hebben schade geleden.

Vroegtijdig gedood

De onderzoekers schatten dat de gemiddelde schade bij leghennenbedrijven op 22 september rond de tweehonderdduizend euro is. De boeren kregen te maken met blokkades van de NVWA (op mest, kippen en eieren) waardoor ze maandenlang geen inkomsten hadden. Boeren moesten eieren vernietigen en kippen wekenlang ruien (afslanken zodat het vet met fipronil verdwijnt). Als ruien niet werkte, hebben ze de kippen alsnog vroegtijdig laten doden. In de tweede helft van augustus waren er al 2,1 miljoen hennen vroegtijdig gedood. De meeste getroffen boeren moeten aanpassingen doen om financieel te overleven zoals "uitstel van de aflossingen, herfinanciering of verkoop van bedrijfsonderdelen", schrijven de onderzoekers. Vooral bedrijven die eerst kippen hebben laten ruien, en daarna vroegtijdig hebben moeten laten doden, hebben te maken met "zeer grote liquiditeitsproblemen".
(Vrijdag 20 oktober 2017 - 17:08)

'Aegon wilde verzekeraar ASR overnemen'
Verzekeraar Aegon heeft informeel toenadering gezocht tot branchegenoot ASR over een overname. ASR heeft een overname echter afgewezen, zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Het is onduidelijk of Aegon nog steeds interesse heeft in ASR. Het bedrijf wil niet reageren op marktgeruchten. Ook ASR wil niet op de berichtgeving reageren, maar stelt tegenover de NOS dat het bedrijf "een voldoende stabiele positie heeft om zelfstandig te blijven." ASR kwam bijna negen jaar geleden in handen van de overheid na de ondergang van Fortis. In juni 2016 ging het bedrijf naar de beurs. De staat heeft daarna in delen alle resterende aandelen verkocht. In september maakte ASR bekend dat het de Nederlandse tak van de Italiaanse verzekeraar Generali overneemt. ASR heeft een marktwaarde van circa 5 miljard euro. Aegon is ruim twee keer zoveel waard.
(Vrijdag 20 oktober 2017 - 16:58)

Middelbare school Zeeuws-Vlaanderen onder streng financieel toezicht
Het Zwin College in Oostburg staat vanaf volgende week onder aangescherpt financieel toezicht. Het aantal leerlingen op de school is de afgelopen tijd flink gedaald, omdat veel kinderen kiezen voor een school in BelgiŽ. De Onderwijsinspectie twijfelt of de school de kwaliteit van het onderwijs nog wel kan garanderen. Niet alleen het Zwin College, maar ook andere middelbare scholen in Zeeuws-Vlaanderen hebben al een tijd te kampen met een daling van het aantal leerlingen. Veel kinderen gaan al op jonge leeftijd naar scholen in BelgiŽ.

Niet meer terug

"Vanaf 2,5 jaar kun je in BelgiŽ al naar de basisschool en die scholen zijn gratis", zegt Cees Liefting, wethouder van Onderwijs in de gemeente Terneuzen. "Dan kiezen veel Zeeuws-Vlaamse ouders toch voor het geld, want kinderopvang in Nederland is duur." Er rijden zelfs busjes van scholen uit BelgiŽ om de Nederlandse kinderen op te halen. Als ze eenmaal als peuter in BelgiŽ naar school gaan, dan komen ze vaak niet meer terug. "Als het goed bevalt dan gaan ze daar ook naar de basisschool en de middelbare school", stelt Liefting. Zo ging het ook bij de familie Warnier uit Axel. Twee van hun vier kinderen gaan naar de basisschool in het Belgische gedeelte van de plaats Koewacht. De derde zal er na de herfstvakantie ook heen gaan. "Het is veel goedkoper", verklaart moeder Melanie. "Vanaf 2,5 jaar kunnen ze al hele dagen naar school. In BelgiŽ zijn ze van 07.00 tot 18.00 uur onder de pannen. Toen hun zoontje 4 jaar werd en dus gewoon in Nederland naar school kon, besloot de familie Warnier om hem in BelgiŽ te houden. "Het ging gewoon goed. Daarna besloten we om ook onze dochter in BelgiŽ naar school te laten gaan", vertelt Melanie. "In BelgiŽ is er meer discipline", zegt ze. "Ze werken met meer structuur. Kinderen die in Nederland in het speciaal onderwijs terechtkomen, kunnen in BelgiŽ nog gewoon mee op de basisschool." Op het Zwin College, ťťn van de vier middelbare scholen in Zeeuws-Vlaanderen, zaten vijf jaar geleden nog 1080 leerlingen. "Dit jaar zijn dat er 868", zegt directeur Frank Neefs. "Je hebt 1200 leerlingen nodig om financieel gezond te blijven als brede middelbare school." Het ministerie van Onderwijs denkt dat de daling op het Zwin College zal doorzetten en wil de school daarom goed in de gaten houden. Scholen krijgen per leerling een bedrag uit Den Haag om het onderwijs te verzorgen en de vraag is of de kwaliteit met zo weinig leerlingen op peil kan worden gehouden. De gemeenten in Zeeuws-Vlaanderen proberen te voorkomen dat kinderen al vroeg naar BelgiŽ gaan. "We bieden ouders sinds een paar jaar vijf dagdelen opvang aan en dan hoeven ze er maar twee te betalen", zegt wethouder Liefting. Volgens hem is die aanpak succesvol. "Maar als er verder niets gebeurt op het Zwin College, gaat het mis", zegt directeur Neefs. "Dan kunnen we volgend jaar nog starten, maar halverwege het schooljaar is het geld dan op." Als dat gebeurt, zullen nog meer leerlingen naar BelgiŽ trekken, omdat een school daar voor de leerlingen in Oostburg dichterbij is dan een andere school in Zeeuws-Vlaanderen.

Reddingsplan

Als er amper nog onderwijs te volgen is in Zeeuws-Vlaanderen heeft dat grote gevolgen voor de regio, vreest Neefs. "Wie wil hier nog komen wonen als je kinderen niet naar school kunnen?" In juli werd al bekend dat het Zwin College onder aangescherpt financieel toezicht zou worden geplaatst. Sindsdien werkt de Taskforce Voortgezet Onderwijs Zeeuws-Vlaanderen aan een reddingsplan om het middelbaar onderwijs in de regio te behouden. Eind oktober worden de plannen van de werkgroep gepresenteerd.
(Vrijdag 20 oktober 2017 - 16:47)

VUmc waarschuwt patiŽnten tegen schurftbesmetting
VUmc heeft kort geleden een patiŽnt in een polikliniek gehad met een zeer besmettelijke vorm van scabiŽs, beter bekend als schurft. In overleg met de GGD Amsterdam is woensdag een brief op de bus gegaan naar alle patiŽnten die die dag ook in de kliniek zijn geweest. Dat zijn er ongeveer duizend. Daarin staat dat ze naar hun huisarts moeten gaan als ze last van jeuk krijgen. Welke afdelingen de patiŽnt heeft bezocht en op welke dag wil VUmc niet zeggen in verband met de privacy van de patiŽnten. Schurft is een huidziekte die wordt veroorzaakt door mijten die in de huid gaan zitten. Daar veroorzaken ze jeuk, die in bed meestal het hevigst is. In de zeer besmettelijke vorm is verblijf in dezelfde ruimte met een besmet persoon al een risico. De tijd tussen het moment van besmetting en het ontstaan jeukklachten zitten minimaal twee en maximaal zes weken. Schurft kan worden behandeld met een crŤme.
(Vrijdag 20 oktober 2017 - 16:43)

Vrouw vast voor dodelijke brand in studentenflat Diemen
De politie heeft gisteren een tweede aanhouding verricht in verband met de brand in een studentenflat in Diemen waarbij in juli een man om het leven kwam. Het is een vrouw van 23 en ze wordt verdacht van betrokkenheid bij de zaak. Eerder werd al een man van 24 aangehouden. Hij staat op 1 november voor de rechter in een pro forma-zitting. De politie is nog op zoek naar een derde verdachte. In de nacht van 18 op 19 juli werd brand gesticht in een studentenflat in Diemen. Een man van 27 kwam daarbij om het leven, twee jonge vrouwen raakten zwaar gewond.

Bewakingsbeelden

Op bewakingsbeelden die bij Opsporing Verzocht zijn uitgezonden was te zien hoe twee mannen die nacht inbraken op de begane grond van de flat. Er volgde een explosie met brand als gevolg. De brand en de rook verspreidden zich razendsnel door het pand. De twee inbrekers sloegen op de vlucht. Enkele dagen na de brand hield de politie al een eerste verdachte aan, de 24-jarige man uit Amsterdam. Naar de tweede inbreker wordt nog steeds gezocht.

Slechte communicatie

Vrij snel na de brand rezen vragen over de wijze waarop de brandweer het blussen had aangepakt. Uren nadat de brand was geblust en de brandweer het pand had geŽvacueerd, trof de politie op de twaalfde verdieping de dode man en een zwaargewonde aan. Een onderzoek naar de rol van de brandweer leverde twee weken geleden de conclusie op dat de communicatie tussen de officier van dienst en de bevelvoerders van de blusploegen niet goed was. Daardoor kon het gebeuren dat de brandweer alleen de onderste zeven verdiepingen van het gebouw doorzocht.
(Vrijdag 20 oktober 2017 - 16:40)


 
   
 
 
     
 

 
Kies hieronder uw nieuwsbron


 
 
 

Weer en Verkeer

 
 

De weers- en verkeersdienst zijn tijdelijk niet beschikbaar. Probeer het later nog eens. Excuses voor het ongemak.
 
 

Kies hier uw voorkeursnieuws
 

 
     
 

Over deze
Nieuws-Service

 
 

Zing.nl biedt deze nieuws-updates aan als service voor alle bezoekers. Wij verzorgen deze dienst in samen-werking met verschillende nieuws-redacties, die verantwoordelijk zijn voor de inhoud van de berichtgeving.

Zing.nl kan geen garanties geven voor de juistheid, tijdigheid en / of volledigheid van de hier getoonde berichten. Aan deze nieuwsservice kunnen daarom geen rechten en/of aansprakelijkheden worden ontleend.
 
 
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE