ZING.NL  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN      |   LEDENSERVICE  

   
        

          E-MAIL NIEUWSSERVICE VOOR ZINGEND NEDERLAND

JAARGANG 17 - NUMMER 143

 

      

     
   

Beste Zangliefhebber,

 
       
    In deze editie van VoicEmail
schenken wij onder meer aandacht aan: het Leestafelartikel Trommel-vliezen Reageren op Oogbewegin-gen, Schade Oplopen aan Stem-banden en Hohe Messe als Mee-zingconcert Utrecht 2017
  Voor vocale wetens(w)aardigheden, bijvoorbeeld over uw koor of zanggroep of over andere vocale activiteiten in of rond uw woonplaats, houden wij ons aanbevolen. Laat dus ook úw stem horen!  
       
   

Wij wensen u zoals altijd heel veel leesplezier toe!


Jetteke de Visser
Redactie VoicEmail

 
   
 
 
      

So What's Next?

 
       
     
    So What's Next? is een initiatief van Muziekgebouw Eindhoven en North Sea Jazz Festival/Mojo Concerts. Het festival in het Muziekgebouw Eindhoven richt zich op nieuwe, succesvolle, jonge jazzartiesten die de grenzen opzoeken tussen jazz en andere muzikale stromingen. Op vrijdag 3 november treedt de eigenzinnige soulzangeres Kovacs op in de grote zaal van Muziekgebouw Eindhoven tijdens de openingsavond. De Eindhovense heeft een donker, onderscheidend soulgeluid en is beïnvloed door expressieve zangeressen met het hart op de tong als Betty Davis, Etta James and Tina Turner.
Meer ...
 
   
 
 
   

Leestafel: Trommelvliezen Reageren op

Oogbewegingen

 
       
    We kijken en we luisteren – en meestal in dezelfde richting. Onze trommelvliezen blijken namelijk ons gehoor te sturen in de richting waarin we kijken. Waarom dit gebeurt is nog niet zeker, maar mogelijk verheldert het welke objecten verantwoordelijk zijn voor het maken van een geluid.    
    Jennifer Groh van de Duke universiteit in de Verenigde Staten plaatste samen met haar team microfoontjes in de oren van zestien deelnemers. Daarmee bestudeerden zij hoe oogbewegingen het trommelvlies veranderen. Al merk je het zelf niet, je oog maakt een aantal sprongen per seconde. Met deze saccades scan je de omgeving. Het team ontdekte drukverschillen in de gehoorgang.
Meer ...
 
   
 
 
   

In The Spotlight ...

 
       
    o Op Zing.nl kan steeds een aantal koren zich een hele maand lang 'In the Spotlight' presenteren aan Zingend Nederland met promotie-
tekst en foto. Als lid van Zing.nl kunt u ook uw koor of zanggroep hiervoor - gratis - aanmelden.  Meer ...
 
   
Komende maand zetten wij onze spotlight op de volgende gezelschappen:
 
 
     
       
   

Vocale Nieuwsflitsen

 
       
   

Top 10 Soundtracks
 

Na een relatie van ruim honderd jaar begint de soundtrack zich langzaam los te wrikken van de film. Deze Top 10 bewijst dat filmmuziek ons ook zonder beeld kan raken. Film en geluid zijn van begin af aan altijd twee handen op één buik geweest.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, was de ‘stomme film’ uit het begin van de twintigste eeuw na-melijk helemaal niet ‘stil’. Bij deze vroege films werd vaak live muziek gespeeld, was er een verteller of klonken er speciale geluidseffecten.  Tegenwoordig spreekt men daarom dan ook eerder van ‘zwijgende films’. Toen het eenmaal gelukt was om muziek bij het beeld te voegen bleek echter de synchronisatie, het gelijk laten lopen van beeld en geluid, toch lastiger dan gedacht.
Meer ...

 

La forza del destino
 

Het noodlot slaat ongenadig hard toe in La forza del destino. Tegen de achtergrond van een oorlog ontspint zich een familieconflict met fatale afloop. Al in het eerste bedrijf van
het liefdesdrama La forza del destino (De kracht van het noodlot) staat de tragische heldin voor een onmoge-lijke opgave: de keuze tussen Don Alvaro, op wie ze smoorverliefd is, en de nagedachtenis van haar vader, die per ongeluk door Alvaro is ge-dood. In het verhaal verloopt de tijd sprongsgewijs, waardoor het stuk niet gemakkelijk te ensceneren is. De Forza was nog niet eerder te zien bij De Nationale Opera. De opera heeft grote invloed gehad als voorloper van het ‘patchwork-drama’ en is van grote betekenis geweest voor de ontwik-keling van met name de Russische opera. Bij het publiek zal vooral de 'Overture' uit La forza del destino bekend zijn.
Meer ...
 

Musica Sacra Maastricht
 

Musica Sacra Maastricht is een jaar-lijks kunstenfestival vol muziek – van gregoriaans tot hedendaags, van west naar oost, van delicaat tot groots – met dans, theater, perfor-mance, film en beeldende kunst. Een kunstenfestival met 'In het begin' als thema, viert om 15.45 uur in de Sint Servaasbasiliek de start natuurlijk met een ouverture, traditiegetrouw het begin van elk concert. We flan-
keren de officiële openingshande-lingen zelfs met twee ouvertures. Namelijk die uit Beethovens ballet-muziek 'Die Geschöpfe des Prome-theus', over de schepping van twee uit klei gevormde mensfiguren, uit-gevoerd door Harmonieorkest Conservatorium Maastricht o.l.v. Jan Cober. En Bernsteins Ouverture uit Candide, een jongeman die na een uitbundige wereldreis een nieuw begin maakt met een eenvoudig leven. Op kerstavond 1800 mislukt in Parijs een bomaanslag op Napoleon.
Meer ...Hohe Messe Meezingconcert Utrecht 2017
 

De Hohe Messe als meezingconcert! Na de eerste uitvoering in februari 2015 hebben we de smaak te pak-ken. Bij deze uitvoering zingen we de volledige mis, dus ook alle delen van het Credo. Om te zorgen dat we met zijn allen goed voorbereid zijn om de uitvoering tot een succes te maken zijn er nu nog twee studiemomenten: zondagmiddag 17 september en zondag 8 oktober. Deze horen bij de inschrijving en is sterk aanbevolen. Aanvullend aan de studiedag is er
de stoomcursus. Iedereen die de Hohe Messe nog nooit gezongen heeft, verwachten we daar in ieder geval! Nieuwe sopranen II en bas en tenor welkom. Vrouwen die zich aanmelden als tenor mogen gratis deelnemen aan de stoomcursus van de tenoren!
Meer ...

 

Kid Creole & The Coconuts
 

De legendarische Kid Creole komt met zijn Coconuts op woensdag
11 oktober naar de grote zaal van Paradiso. Samen maakten ze in de jaren tachtig furore met hits als 'I’m
A Wonderful Thing, Baby', 'Annie, I’m Not Your Daddy' en 'Stool Pigeon'. Kid Creole and the Coconuts is de band rondom August Darnell. Hij nam in 1980, geïnspireerd door de gelijk-namige film van Elvis, de naam Kid Creole aan. The Coconuts is een trio achtergrondzangeressen die door de jaren heen vele malen van bezetting is gewisseld.
Meer ...Jongerenworkshop 'Kom en Celebrate!'
 

 

Tijdens de 10e editie van Den Bosch goes a cappella (DBGA) op 24 sep-tember 2017 kun je meedoen aan de workshop 'Kom en Celebrate!' voor jongeren vanaf 12 jaar. Tijdens twee workshops wordt je meegenomen in de muziektheaterwereld van a cap-pella met als afsluiter een gezamen-
lijk optreden in de grote zaal van Perron-3, vlak voor het speciale slot-optreden van The Jukebox boys. Het festival DBGA is van 10.30 uur tot 18.30 uur. De tijden van de work-shop 'Kom en Celebrate!' wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt. Tussen de workshops door is er genoeg tijd om een kijkje te nemen bij zo'n 30 ensembles die, verdeeld over een aantal zalen korte op-
tredens verzorgen met sterk uit-eenlopende a cappella stijlen.
Na inschrijving ontvang je de meer-stemmige bladmuziek en oefen-materiaal zodat je je thuis of samen met je groep kunt voorbereiden.
Meer ...Familieconcert: In Zeven Sloten (6+)
 

Als je een hartstikke fijn huis hebt, waarom zou je dan weggaan? Nou, bijvoorbeeld omdat je vijf toeterende vrienden van Calefax willen ver-huizen. Dan moet je natuurlijk mee, want samenspelen is leuker dan alleen. Lotte van Dijck gaat op pad. Met Calefax gaat ze naar een huis
met zeven sloten erop. Alleen, er
zijn maar zes sleutels… Calefax Rietkwintet bespeelt vijf heel bij-zondere instrumenten, die elk een eigen verhaal hebben. Hobo, klari-
net, saxofoon, fagot en basklarinet spelen liedjes over vriendschap en heimwee. Over afscheid nemen, verdwalen en weer thuiskomen.
Met hulp van de zaal krijgen Lotte (zang), bekend van Vos en Haas
en heel veel leuke kinderprojecten,
en Calefax die nieuwe voordeur vast tóch open.
Meer ...elvis leeft!
 

Hij wist de zwarte muziek main-stream te maken, stond aan de basis van de popcultuur en was een wereldwijd sekssymbool: Elvis Presley. Het is veertig jaar geleden dat hij in Memphis overleed. Zijn invloed op de popmuziek is van onschatbare waarde. Zijn er nu popartiesten die zo vernieuwend zijn als Elvis destijds of die dezelfde impact hebben? Justin Bieber, Bruno Mars, Beyoncé of Jay Z, bijvoor-beeld? Muziekkenners denken van niet. 'Muziek is nu overal', legt pop-journalist Gijsbert Kamer uit. 'Een zomerhit als Despacito kun je vol-ledig missen door alleen naar je eigen muziek te luisteren. Dat kon in de tijd van Elvis niet: als je naar de radio luisterde hoorde je Elvis.' 'Een nieuwe Elvis kan ook helemaal niet, dat is geweest', zegt Leo Blokhuis. 'Hij is de oerknal van de popcultuur - al was er wel een prelude. Rock-'n-roll ontstond als zwarte muziek, maar Elvis maakte de muziek-stroming mainstream en daar kwam uiteindelijk alle andere popmuziek uit voort.
Meer ...

 
 
 
 
   

VocaLinks

o Klik op de links voor meer info   
       
   

ZinGdex
Ruim 13.000 zanggroepen, koren en vocale instanties, eenvoudig op te zoeken. Promoot ook uw koor of zanggroep (met foto)!

Multi Mix Music
Eigentijds repertoire voor koren en zanggroepen in het genre licht, pop, musical en gospel.

o

Zing.nl-PlusService
Bond voor Koren en Zanggroepen, Individuele Zangliefhebbers en Koor-Professionals die geen lid willen zijn van een bond!

Vokalender
Vocale agenda voor koren, zang-groepen, evenementen, reizen, cur-sussen en workshops.

In The Spotlight
Zorg dat u gehoord én gezien wordt en zet uw koor of zanggroep in het zonnetje!

Vraag en Aanbod
Webvertenties van/voor/over (pro-ject)koren, zangers en zangeressen, zangonderwijs, dirigenten e.d.

Leestafel
Op de leestafel kunt u allerlei in-
teressante vocale (achter-grond)artikelen vinden. Eén ding hebben ze gemeen: ze gaan allemaal over zingen.

 
   
 
 
   
 
   
     

Zing je ook (weer) mee met SuperVoices?

 
   
 
   
 

SuperVoices 2017 vindt plaats in de De Goudse Schouwburg op 14 ok-tober. De inschrijvingen voor de 24e editie van het leukste zangfeest van Nederland zijn in volle gang! Zing je ook (weer) mee?

 
 
 
 
 

Volg SuperVoices via:

 
     
   Facebook           Twitter           YouTube  
 
 
 
 

Jubilender

 
     
   
     
 
Zing.nl presenteert in de Jubilender
de koren en zanggroepen die binnenkort hun jubileum vieren, waaronder:
Gefeliciteerd allemaal! Nog meer jubilea? Raadpleeg de Jubilender.
 
 
 
 
 

Zing.nl PlusService

 
     
   PlusService: het complete dienstenpakket van Zing.nl voor elke zanger, koor of zanggroep.  
     
  Zing.nl, 'Zangbond' voor iedereen die geen lid van een bond wil zijn, biedt:
  • Gratis promotiefaciliteiten
  • Voordelig Vocaal Shoppen
  • Voordelig Vocaal Verzekerd
  • Geen vast contract
  • Vrije keuze uit diverse modules
  • Gemak: alles in één keer geregeld
  • Korting op afdracht BUMA
  • Korting op SuperVoices
  • Zingen voor een Goed Doel

Meer...

 
 
 
 
 

Schade Oplopen aan Stembanden

 
     
   
     
  In de zangwereld woedt een school-strijd: komt stembeschadiging door overbelasting of doordat sterren niet adequaat hebben leren zingen? Het is zo’n bericht dat je regelmatig leest: ‘zanger(es) X heeft een concert moeten afzeggen wegens overbe-lastte stembanden’. Het overkomt alle sterren wel een keer, of soms meer-dere keren: Sam Smith, Anouk, Sha-kira, Frans Bauer, Mick Jagger, Elton John. Adele moest begin juli nog de laatste twee concerten van haar wereldtournee afzeggen wegens beschadigde stembanden.

Als verklaring wordt gezegd dat stembanden van artiesten door de enorme druk en een slopend tourschema veel sneller overbelast raken. Daardoor ontstaan poliepen, cystes op de stembanden en soms zelfs een bloeding als zangers te vaak hun toevlucht nemen tot steroïdeninjecties om zich met een verkoudheid door een concert te slepen.
Meer...  

 
 
 
 
 

ZINGmagazine

 
     
   
     
  ZINGmagazine is een tijdschrift voor iedereen die van zingen houdt. Van koorzangers en -zangeressen, tot duo en grootkoor, van smartlap tot oratorium; voor solisten op het podium en in de badkamer, maar natuurlijk ook voor dirigenten en zangdocenten.
Meer...
 

 
 
 

Oorkaan: Kwartetten met Beethoven

 
   
 
   
Zondag 1 oktober om 14.15 uur gaat het concert Kwartetten met Beetho-ven in première in Muziekgebouw Eindhoven en is tevens de start van de tournee. Een concert met het Dudok Kwartet Amsterdam voor iedereen vanaf 6 jaar, in de regie van choreografe Rosabel Huguet, vol fantasievolle beelden, magie en ver-wondering met de mooiste muziek van Beethoven.

In Kwartetten met Beethoven breekt het Dudok Kwartet het beroemde Strijkkwartet opus 132 van Beethoven open voor jonge oren. Vier musici spelen met elkaar een kwartetspel. 'Heb jij voor mij van de strijkers de altviool?'...'Ik mis nog van de getallen nummer 4.'... 'Wie heeft van de metamorfose de vlinder?'... 'Wie heeft de allermooiste kleur goud?Het kwartet neemt je zonder woorden mee in een muzikaal spel met verschillende sferen en kleuren.
Meer...  

 

 
 
 

Colofon

 
     
 
VoicEmail is een gratis uitgave van de Stichting Zing.nl. Deze nieuws-brief wordt u in principe maandelijks per e-mail toegezonden. Door het gebruik van internet kan snel worden ingehaakt op de actualiteit. Zo blijft u als eerste op de hoogte van het laatste nieuws. De maandelijkse oplage van VoicEmail is ruim 17.500.

Doelgroep
VoicEmail wordt toegestuurd aan deelnemers van zangevenementen, zangers en zangeressen, leden en besturen van koren en zanggroepen, dirigenten, koorarrangeurs, docenten muziekonderwijs en andere zang-liefhebbers. Doorzenden van deze editie naar kennissen, vrienden en collega's wordt op prijs gesteld!

Laat uw stem horen!
VoicEmail is de e-mail nieuwsbrief voor en door zingende zielsverwan-ten! Aanlevering van kopij (teksten, foto's, e.d.) wordt daarom zeer ge-waardeerd. De redactie beslist over de plaatsing, lengte en vormgeving.
 
Aansprakelijkheid
Zing.nl is niet aansprakelijk voor (eventuele) schade als gevolg van onjuistheden in de tekst. Aan de toezending en/of de inhoud van deze nieuwsservice kunnen geen rechten worden ontleend.

Aanmelden VoicEmail
Klik hier voor een gratis abonnement op VoicEmail (vul het formulier in).

Afmelden VoicEmail
Klik hier om uw huidige abonnement te beëindigen. Werkt deze link niet, ga dan naar c.q. kopieer en plak de link  www.zing.nl/pages/oz_afmelden.asp in uw browser en meld u daar af.

Redactie
Jetteke de Visser
Johan Klein Nibbelink

Fotografie en Artwork
Leo de Keijzer
Majanka Fotografie

Ontwerp en Techniek
Imae Informatie Innovatie

 
     
 
     ©  Niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden gekopieerd  ©

© ZING.NL - 2017

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

design & techniek www.Imae.nl