HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Hoe zit het eigenlijk met het auteursrecht? Weinig besturen van koren en scholen weten precies hoe de drie soorten auteursrechten zijn geregeld, waarmee elk koor nu eenmaal te maken heeft. Auteursrechten vormen dan ook een weerbarstig thema in muziekland.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Koren en Auteursrechten

 
 
Hoe zit het eigenlijk met het auteursrecht? Weinig besturen van koren en scholen weten precies hoe de drie soorten auteursrechten, waarmee elk koor nu eenmaal te maken heeft, zijn geregeld. Wie weet nu bijvoorbeeld dat bestuursleden hoofdelijk aansprakelijk zijn als deze rechten niet zijn afge-dragen? Als steunpunt voor koren en zanggroepen besteedt Zing.nl daarom regelmatig aandacht aan dit onderwerp.

Auteursrecht: Laat u niet overvallen!
Het auteursrecht is een erg ingewikkeld verhaal binnen ons Nederlandse rechtssysteem - je kunt er op afstuderen! - maar één ding is wel duidelijk: er is altijd één partij die de rechten moet betalen en dat is degene die werkt met het geestelijk eigendom van de auteurs. Dat geldt dus bijvoorbeeld ook voor zelfgemaakte arrangementen van bestaande songs. Hoe mooi en 'eigen' ook. Het gaat immers om bewerkingen en duplicering van het geestelijk eigendom van anderen, die die daarvoor wettelijk gezien recht hebben op een vergoeding.

Drie soorten auteursrecht
De drie soorten auteursrecht waar u als bestuur mee te maken heeft zijn de rechten voor het uitvoeren van uw muziek (BUMA), voor het eventuele gebruik van geluidsdragers en -files (STEMRA) en voor het gebruik van bladmuziek en songteksten (Uitgeverijen). Hierna leest u hoe als bestuur u aan uw wettelijke verplichtingen kunt voldoen.

1 BUMA: Uitvoeringen en repetities
Elk koor betaalt BUMA-rechten om het repertoire legaal openbaar te kunnen maken, d.w.z. tijdens repetities en uitvoeringen. U kunt de afdracht regelen rechtstreeks via de BUMA, maar ook (met korting) via de Zing.nl PlusService. U betaalt een bedrag per lid per jaar voor uw repetities en voor de door het koor zelf georganiseerde concerten. Het aantal keren per jaar dat u zelf een uitvoering organiseert is bepalend voor de hoogte van het tarief. Er zijn tarieven voor max. 3 eigen uitvoeringen en voor max. 11 eigen uitvoeringen per jaar.

Let op: Als uw koor wordt uitgenodigd door derden dan telt dat niet mee voor de bepaling van het tarief, omdat de organisator afdrachtplichtig is. Bent u zelf de organisator, dan kunnen er overigens evengoed nog muziek-activiteiten (zoals een disco of dansorkest) zijn die niet volledig worden gedekt door uw jaarlijkse bijdrage. Overleg daarom van tevoren met de Zing.nl-Informatiedesk.

Uitzondering op de wettelijke BUMA-afdrachtplicht is als het koor uitsluitend werken uitvoert van auteurs die langer dan 70 jaar geleden zijn overleden. U bent dan geen BUMA-afdracht verschuldigd. Maar als er ook maar één werk is dat daar niet aan voldoet, dan bent u de BUMA-afdracht gewoon verschuldigd.


2 STEMRA: Geluidsopnames
Veel koren maken voor het instuderen van repertoire gebruik van geluids-opnames. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van oefenCD's, midifiles, MP3-files e.d. Als u oefen-CD's koopt van een officiële uitgeverij (bijvoorbeeld van Multi Mix Music) dan zijn daar de rechten al van afgedragen. Maar over elke zelf gemaakte kopie dient u - via een contract met STEMRA - de rechten af te dragen. Dat geldt ook voor het dupliceren van CD's die geproduceerd zijn in eigen beheer, dus bijvoorbeeld van de CD van uw eigen koor. Meer weten? Bel de Zing.nl-Informatiedesk

Uitzondering op de STEMRA-afdracht is als op de geluidsdrager uitsluitend werken staan van auteurs die langer dan 70 jaar geleden zijn overleden. U bent dan geen STEMRA-afdracht verschuldigd. Maar als er ook maar één werk op de CD staat dat daar niet aan voldoet, dan is de volledige STEMRA-afdracht verplicht.
 

3 Uitgeverijen en Musicopy: Bladmuziek en songteksten
Iedere papieren kopie waarvan de rechten niet zijn afgedragen, is in feite een illegale kopie. Koren maken veel gebruik van bladmuziek. Notenschrift en liedteksten zijn bij het uitoefenen van een muziekhobby onontbeerlijk. Soms vinden koorleden het handig om even een kopie te maken van een stuk bladmuziek. Zodat zij daar op kunnen schrijven bijvoorbeeld en zo het origineel mooi schoon houden. Of om een muziekstuk klein afgedrukt mee naar buiten te kunnen nemen voor een opvoering. Of om een zoekgeraakte partij te vervangen. Hoe handig het ook is om zo’n kopie te maken, bladmu-ziek kopiëren is volgens de Auteurswet niet toegestaan. De Auteurswet staat koorleden alleen toe om korte gedeelten voor eigen gebruik te kopiëren en kopieën te maken wanneer de originelen niet meer te verkrijgen zijn. Daarmee beschermt de wet de rechten van de makers van bladmuziek (de componisten en tekstdichters) en de muziekuitgevers. Toch kopiëren veel koren al lange tijd op grote schaal bladmuziek. Om aan deze situatie (waarin illegaal gekopieerd wordt) een einde te maken, is er een nieuwe regeling in het leven geroepen: de regeling Additioneel Kopiëren. Koren en hun leden kunnen nu op een eenvoudige manier aan hun wettelijke verplichtingen voldoen. Lees hier meer

Uitzonderingen op het bovenstaande zijn:

  • Als het werk / arrangement van een auteur is, die langer dan 70 jaar geleden is overleden en de gebruikte partituur niet door een muziekuit-geverij is uitgegeven. Ook het kopiëren van bijvoorbeeld een werk van Bach dat officieel is uitgegeven, is dus illegaal.
  • Als het gaat om een origineel eigen werk van de hand van een auteur dat niet is uitgegeven en waarvoor de auteur formeel aan uw koor toestemming heeft gegeven om zijn werk te gebruiken en te kopiëren

Bron: Multi Mix Music / Zing.nl

 
 
     
   
      
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 
 

 

 
 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
  
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe artikelen. Heeft u zelf interessante leuke en/of verrassende artikelen over zingen - of heeft u daarvoor suggesties - en wilt u die delen met uw mede zing.nl'ers, laat het ons dan hier weten. Alvast bedankt!

 
 
 

VoicEmail

 
 
 
Op de hoogte blijven van het laatste vocale nieuws? Neem hier geheel vrijblijvend een gratis abonnement op VoicEmail, de e-mail nieuwsbrief voor Zingend Nederland.
 
 
     
 

Repertoire en Meer ...

 
      
 
 
Multi Mix Music biedt u een zeer uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
  
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE