HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Zwitserse onderzoekers van de Universiteit van Genève (UNIGE) en de Universitaire Ziekenhuizen van Genève (HUG) publiceerden onlangs een bijzondere studie naar een oplossing die de hersenontwikkeling van deze baby’s stimuleert: muziek
.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Muziek helpt zeer Premature Baby's

 
   
 
 


Credit: Stéphane Sizonenko - UNIGE HUG

 
 


Ruim zeven procent van de kinderen in Nederland wordt te vroeg geboren. Meestal gebeurt dit tussen de 32 en 37 weken, maar soms ook daarvoor (20%). Later krijgen deze extreem vroeggeboren kinderen vaak neuro-psychologische problemen.

Zwitserse onderzoekers van de Universiteit van Genève (UNIGE) en de Universitaire Ziekenhuizen van Genève (HUG) publiceerden onlangs een bijzondere studie naar een oplossing die de hersenontwikkeling van deze baby’s stimuleert: muziek.

Overprikkeld
Ook in Nederland wordt regelmatig muziektherapie toegepast bij vroegge-boren kinderen. De onderzoekers gingen een stap verder en vroegen de componist Andreas Vollenweider om speciale muziek te componeren. De achterliggende gedachte was dat premature baby’s direct na geboorte in een couveuse belanden op een hectische intensive care. De hersenen zijn dan nog niet volledig ontwikkeld, terwijl het gehoor al helemaal functioneel is. Deze kwetsbare kinderen kunnen daardoor in tegenstelling tot volgroei-
de baby’s alle onverwachte geluidsprikkels niet plaatsen.

Punji, harp en bellen
De onderzoekers lieten de baby’s op vaste momenten per dag aangename muziek horen. Vollenweider experimenteerde hiertoe met verschillende instrumenten. Acht minuten durende composities met een punji, harp of bellen bleken het meeste effect te hebben. Vooral de fluit van de Indiase slangenbezweerders, de punji, werkte heel kalmerend.

Eerste uitkomsten
De studie omvatte een groep vroeggeboren baby's die naar de muziek luisterde en twee controlegroepen. Uit MRI’s blijkt dat de neurale netwerken van kinderen die naar de speciale composities te horen kregen, significant verbeterden.

De eerste deelnemertjes aan het onderzoek zijn inmiddels zes jaar oud. De wetenschappers bezoeken deze kinderen binnenkort opnieuw om te bezien of er door de muzikale stimuli inderdaad ook op termijn sprake is van minder neurologische problemen.

 

 
  Uit: Medisch Dossier  
 

 

  
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
     
  Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!  
 
 
 
 

VoicEmail

 
     
  VoicEmail is de gratis e-mail nieuws-brief van Zing.nl met het laatste nieuws over alles wat met zingen te maken heeft. Bekijk hier de laatste editie. Deze nieuwsbrief wordt maandelijks aan ruim 17.500 zang-liefhebbers toegezonden. 
Neem een gratis abonnement ...
 
 
 
 
 

Repertoire en Meer ...

 
       
 
 
Multi Mix Music biedt u een uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
v   
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL - 08-04-2025 - 1:08:14

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE